درمان خانگی کبد چرب با مصرف گیاهان دارویی توصیه شده در طب سنتی است. اما کدام گیاه دارویی برای درمان چربی کبد مناسب است؟ درمان کبد چرب با خاکشیر و زردچوبه یکی از رایجترین روش درمان گیاهی کبد چرب به روش سنتی است. در ادامه موثرترین گیاهان دارویی که برای درمان کبد چرب غیرالکی توصیه شده است را معرفی کردهایم.
درمان قطعی کبد چرب با داروی گیاهی شدنی است؟
درمان قطعی و فروی کبد چرب با داروی گیاهی را هیچ پزشک یا متخصص طب سنتی تایید نمیکند زیرا یکی از مهمترین عوامل برای درمان کبد چربی، رعایت اصول تغذیهای درست و استفاده از غذاهای سالم است. در واقع مبتلایان بیماری کبد چرب باید به نوعی از یک سری اصول در تهیه و طبخ مواد غذایی استفاده کنند تا به همراه سایر مواردی که در درمان این بیماری بیان میشود، تکمیل کننده درمان بیماری آنها باشد.
به جرات میتوان گفت با خوردن هر نوع داروی گیاهی و طبیعی برای درمان کبد چرب، اگر شما مثل سابق به سبک غذا خوردن خود ادامه دهید، نه تنها درمان حاصل نمیگردد بلکه حتی شرایط شما ممکن است هر روز بدتر و بدتر شود. به همین دلیل داشتن سبک زندگی سالم، مکمل سایر درمانهای شما در کنترل و درمان و پیشگیری چرب شدن کبدتان خواهد بود.
چرا درمان گیاهی کبد چرب توصیه میشود؟
یک بررسی در سال ۲۰۱۸ گیاهان دارویی، مکملها، ادویهجات و ترشیجات را که به عنوان درمانهای جایگزین برای درمان کبد چرب استفاده شدهاند را شناسایی کرد. در این بررسی مشخص شد که استفاده از گیاهان دارویی مانند زردچوبه، خار خار، رسوراترول و چای سبز اثرات مثبی بر روی درمان بیماری کبد چرب دارند. البته استفاده از روشهای گیاهی و سنتی درمان کبد چرب باید با نظر پزشک انجام شود تا عوارض جانبی نداشته باشد.
درمان کبد چرب در طب سنتی
نتایج چندین مطالعه نشان میدهد که ویتامینها، گیاهان و سایر مکملها ممکن است به کاهش چربی کبد و کاهش خطر پیشرفت بیماری کبد کمک کنند. در طب سنتی با استفاده از خواص بعضی گیاهان و عصارهگیری از آنها میتوان ترکیباتی بدست آورد که بوسیله آنها براحتی و با موفقیت کامل کبد چرب درمان میشود. در ادامه چند گیاه دارویی برای کبد چرب را بخوانید.
گیاه دارویی برای کبد چرب
تعداد گیاهان دارویی مناسب برای درمان کبد چرب بسیار زیاد است و ما در ادامه رایجترین گیاهان دارویی که برای درمان سنتی کبد چرب مورد استفاده قرار میگیرد را معرفی کردهایم:
۱. درمان کبد چرب با زردچوبه
یک محقق طب سنتی با معرفی زردچوبه به عنوان گیاهی با مزاج گرم و خشک گفت: «مصرف زردچوبه به مبتلایان به کبد چرب و خونریزیهای گوارشی، سرطان کولون و آلزایمر توصیه میشود.». جالب است بدانید که زردچوبه سرشار از آنتی اکسیدانها است. زردچوبه از انباشته شدن چربی جلوگیری میکند و برای درمان کبد چرب مناسب است. همچنین زردچوبه توانایی بدن را برای هضم چربیها بهبود میبخشد به طوری که از تجمع آنها در کبد جلوگیری میکند.
چطور باید از زردچوبه به عنوان گیاه دارویی استفاده کنیم؟
برای درمان کبد چرب باید زردچوبه را داخل کپسول کرده و بعد از غذا میل یا آن را با عسل مخلوط و هر روز مقداری مصرف کنند اما در افراد گرم مزاج مصرف زرد چوبه به این شکل میتواند باعث رفلاکس و کهیر شود، با این حال هرگز توصیه نمیکنیم این افراد مصرف این ادویه را کنار بگذارند بلکه میتوانند از آن به میزان کمتر در غذها استفاده کنند.
درمان گیاهی کبد چرب با نوشیدنی زردچوبه
از این شربت میتوان روزانه ۴ لیوان و در وعدههای صبح، ظهر، عصر و شب میل کرد (۱).
مواد لازم:
-
زردچوبه ۵۰ گرم؛
-
زنجبیل ۱۵ گرم؛
-
دارچین ۱۵ گرم؛
-
زیره ۲۰ گرم؛
-
عسل نیم کیلو.
طرز تهیه شربت زردچوبه
- برای تهیه این شربت ابتدا ادویهها را نیم کوب کرده و داخل ۲ لیتر آب معدنی میریزیم.
- اجازه میدهیم به مدت ۱۲ ساعت تا یک روز بماند.
- سپس به مدت ۱۰ دقیقه با حرارت ملایم میجوشانیم.
- پس از متعادل شدن حرارت تا ۵۰ درجه سانتی گراد، شربت را صاف کرده و به آن عسل اضافه میکنیم.
- شربت را هم میزنیم تا قوام بیاید سپس در ظرف شیشهای میریزیم.
- برای تهیه یک لیوان از این شربت ۳ تا ۴ قاشق غذاخوری از آن را داخل لیوان ریخته و بقیه را آب جوشیده ولرم اضافه میکنیم.
۳. درمان کبد چرب با خاکشیر
خاکشیر یکی از گیاهانی بسیار مفید است که میتوانید از آن برای درمان انواع بیماریها استفاده کنید. همچنین مصرف خاکشیر برای درمان کبد چرب و پاکسازی آن بسیار مفید است. این دانهها کبد را از چربی پاکسازی میکنند و به درمان آن میپردازند. خاکشیر با آب ولرم و کمی ترنجبین، یک شربت مناسب برای درمان مزاج های خشک ( صفرایی و سودایی ) است و میتواند در درمان کبد چرب نیز موثر واقع شود.
طرز تهیه خاکشیر برای درمان کبد چرب
برای این منظور بایستی خاکشیر را با ترنجبین مخلوط کنید. ترکیب خاکشیر با ترنجبین به خصوص در درمان سودا و بلغم تأثیر به سزایی دارد. هم چنین این ترکیب، بهترین نرمکننده مزاج های خشک (صفرا و سودا) میباشد. یعنی رطوبت دهنده به بدن هستند.
۳. درمان کبد چرب با لیموترش
نوشیدن یک لیوان آب که در آن عصاره یک لیموترش تازه وجود دارد در آغاز روز میتواند بهترین دارو برای پیشگیری از ابتلا به کبد چرب باشد. از آنجا که لیمو سرشار از ویتامین C است و به عنوان یک آنتی اکسیدان میتواند نقش موثری در هضم و جذب مواد مفید در بدن داشته باشد، قابلیت زیادی در پیشگیری و درمان کبد چرب دارد. مصرف لیمو کمک میکند تا آنزیم تولید کبدی به نام گلوتاتیون زیاد شود. گلوتاتیون (Glutathione) باعث خنثی کردن سموم میشود.
روش استفاده:
- لیمو را نصف کردن سپس آب آن را بگیرید.
- با یک لیوان آب مخلوط کنید و روزی ۲ الی ۳ بار به مدت چند هفته مصرف کنید.
۴. درمان کبد چرب با سرکه سیب
سرکه سیب طبیعی یکی از بهترین روشهای خانگی برای درمان کبد چرب است. سرکه سیب کمک میکند چربی انباشته شده در داخل و اطراف کبد از بین برود. همچنین سرکه سیب باعث کاهش وزن شما میشود.
روش استفاده:
- یک قاشق چای خوری سرکه سیب را در یک لیون آب گرم بریزید.
- در صورت تمایل به آن عسل اضافه کنید.
- قبل و بعد از غذا مصرف کنید این کار را برای چند ماه انجام دهید.
۵. درمان کبد چرب با دمنوش قاصدک
گیاه قاصدک (Dandelion) یک تونیک قدرتمند برای کبد شما میباشد، از این رو برای درمان بیماری کبد چرب استفاده میشود. قاصدک به سمزدایی و سوخت و ساز چربیهای انباشته شده در کبد کمک میکند. همچنین عصاره برگ قاصدک به پیشگیری و درمان کبد چرب کمک میکند.
طرز تهیه دمنوش قاصدک:
- اضافه کردن ۱ قاشق چایخوری ریشه قاصد خشک شده به یک فنجان آب گرم و به مدت ۱۰ دقیقه بگذارید.
- برای طعم بهتر به آن عسل اضافه کنید و ۳ بار هفته مصرف کنید این کار را برای چند هفته انجام دهید.
- همچنین میتوانید برگ قاصدت را به سالاد خود اضافه کرده یا آن را بپزید و سپس مصرف کنید.
۶. درمان کبد چرب با چای سبز
نوشیدن چای سبز یا استفاده از عصاره این گیاه دارویی تاثیر چشمگیری در پیشگیری از تجمع و رسوب چربیها در اطراف کبد دارد، همچنین مصرف این گیاه به تسریع روند درمانی کبد چرب نیز کمک شایانی میکند. درمانگران چینی نیز بر این باورند که نوشیدن چای سبز به صورت مستمر میتواند مانع از ابتلا به سرطان کبد شود. همچنین مصرف چای سبز از انباشته شدن چربی در بدن جلوگیری میکند.
۷. روغن زیتون
روغن زیتون سرشار از اسید های چرب امگا ۳ است. این روغن در مقایسه با دیگر روغنها نظیر مارگارین و کره سالمتر است. تحقیقات نشان داده است که روغن زیتون برای کاهش سطح آنزیمهای کبدی و کنترل وزن مفید است.
۸. درمان گیاهی کبد چرب با سیر
بسیاری از سیر و یا پودر آن به عنوان طعم دهنده غذا استفاده میکنند؛ اما تحقیقات نشان میدهد که سیر میتواند باعث کاهش وزن شود. بنابراین استفاده از مکمل پودر سیر را به شما توصیه میکنیم.
۹. زنجیل و کمک به درمان چربی کبد
یکی دیگر از شیوههای کاهش جذب چربی در جریان گردش خون و اندامهای داخلی، گنجاندن زنجبیل در برنامه غذایی هفتگی است. افرادی که در طول هفته ۲ تا ۳ بار زنجبیل استفاده میکنند، میتوانند از خواص درمانی آن در افزایش میزان متابولیسم و سوخت و ساز بدن و کاهش جذب چربیها بهرهمند شوند.
برای این منظور میتوانید یک تکه زنجبیل را درون یک کاسه ماست رنده کرده و آن را بعد از صرف وعدههای غذایی میل کنید. به اعتقاد برخی از درمانگران شیوههای طبیعی درمان نوشیدن دمنوش زنجبیل نیز در کنترل بیماریهای کبد به ویژه کبد چرب موثر است. نوشیدن این دمنوش میتواند به کاهش جذب چربی در اطراف کبد کمک کرده و مانع از ابتلای افراد مستعد به این بیماری شود.
مصرف دمنوش زنجبیل یا ماست کم چرب حاوی زنجبیل به ویژه در وعدههایی که غذای چرب خورده اید بسیار اهمیت دارد. همچنین میتوانید با جوشاندن برشهای زنجبیل در چای سبز یا آب، چای زنجبیل درست کنید.
۱۰. درمان گیاهی کبد چرب با کنگر فرنگی
آرتیشو یا کنگر فرنگی مصرف غذایی داشته و در طب سنتی مصرف این گیاه سابقه طولانی در درمان اختلالات کبدی و صفرا دارد. این گیاه دارویی شامل اسیدهای سینارین، فلونیک و کافئیک لاکتونهای سزکوییترپن، فلاونوییدها اینولین فیتواسترولها، مواد معدنی، ویتامین و آنزیمها میباشد. عصاره برگ گیاه دارای اثر آنتیاکسیدانی و محرک سلولهای کبدی است.
۱۱. کاهش جذب چربی با گیاه خارمریم
گیاه خارمریم یکی دیگر از گیاهان دارویی است که از آن برای درمان و پیشگیری از بیماریهای کبدی استفاده میکنند. این گیاه از آنجا که ترکیبی به نام سیلی مارین دارد، میتواند در کاهش میزان جذب چربی به ویژه چربی بد (LDL)، تری گلیسیرید و کاهش جذب کلسترول موثر باشد. به همین دلیل بسیاری از درمانگران، این گیاه را از جمله موثرترین گیاهان دارویی برای درمان کبد چرب میشناسند و مصرف دمنوش یا خشک این گیاه همراه غذا را در این زمینه موثر میدانند.
گیاه دارویی خارمریم در درمان بسیاری از بیماریها از جمله سرطان، ایدز، هپاتیت و مسمویتهای کبدی موثر تشخیص داده شده است. از جمله میتوان به اثرات آنتی اکسیدانی، آنتی ویروسی، ضد التهابی، تقویت کننده سیستم ایمنی اشاره نمود.
طرز تهیه دمنوش خارمریم
۳.۵ گرم دانه خارمریم را در ۱۵۰ سی سی آب جوش به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه دَم و روزانه ۳ بار (نیم ساعت قبل از هر وعده غذایی) مصرف کنید.
۱۲. درمان گیاهی کبد چرب با دارچین
مطالعات بسیاری بر اثر دمکرده و همچنین مکمل دارچین بر روی کبد چرب انجام شده است و تقریباً اکثر آنها تأثیر مثبت این ادویه خوراکی بر کبد چرب را تأیید کردهاند. دارچین نیز مشابه زردچوبه بهتر است به صورت آسیاب نشده استفاده شود (۲).
۱۳. رزماری و کمک به درمان کبد چرب
رزماری با طعم و عطر خوشی که دارد برای استفاده در غذاها و یا کنار آنها بسیار مفید است. این گیاه خوشبو خاصیت ضد التهابی دارد و به این منظور برای کاهش دردهای مفصلی و یا کوفتگی ها از آن استفاده میشود. در بعضی از مطالعات صورت گرفته، اثر درمانی آن برای کبد چرب نیز ثابت شده است (۳).
۱۴. درمان چربی کبد با سرکه انگبین
استفاده روزانه یک لیوان سرکه انگبین میتواند به درمان کبد چرب شما کمک کند. سرکه انگبین از ترکیب دو واحد عرق نعناع، یک واحد سرکه طبیعی و دو واحد عسل بدست میآید و با سکنجبین درست شده از شکر کاملا متفاوت میباشد.
۱۵. عرق کاسنی و پاکسازی کبد
کاسنی یکی از گیاهان و عرقیجات معروف در طب سنتی ایران از گذشته تا کنون است. این مادهی غذایی با طبعی سرد، برای پاکسازی کبد از سموم مفید است و با دارا بودن خاصیت پروبیوتیکی، دستگاه گوارش را تنظیم میکند. خوردن روزانه ۷ برگ کاسنی و یا یک استکان عرق کاسنی برای داشتن کبدی سالم توصیه میشود.
۱۶. استفاده از نوشیدنی گیاهی ماریتیغال برای درمان کبد چرب
کبد یکی از حساس ترین اندام های حیاتی بدن انسان است. از وظایف مهم آن می توان به تولید صفرا جهت هضم و جذب چربی، سم زدایی بدن، سنتز پروتئین ها و فیلتر خون اشاره کرد. کبد به دلیل محل استراتژیک و عملکردهای چند بعدی، مستعد ابتلا به بسیاری از بیماری ها است. در جوامع امروزی به علت تحرک کم، رژیم غذایی ناسالم و افزایش وزن، میزان ابتلا به بیماری های کبدی افزایش یافته است. با توجه به اهمیت بالای کبد و نقش حیاتی آن در بدن، استفاده از ترکیبات مناسب و اثر بخش به جهت کمک به پیشگیری و درمان انواع بیماری ها و مشکلات کبدی، حفظ سلامت و تقویت عملکرد کبد ضروری است. یکی از این ترکیبات گیاهی مهم برنا کامبوچا ماریتیغال است.
برنا کامبوچا ماریتیغال یکی از محصولات تولیدی کارخانه برنا کامبوچا است که از ترکیب نوشیدنی کامبوچا و ۶ گیاه دارویی چای سبز، ماریتیغال، کاسنی، آرتیشو، شاهتره و علف لیمو تشکیل شده است. این گیاهان به دلیل داشتن خواصی مانند اثرات حفاظتی از سلول های کبدی در برابر سموم، تصفیه کنندگی خون و جلوگیری از تجمع چربی در سلول های کبدی برای سلامتی بدن بسیار موثر هستند. برنا کامبوچا ماریتیغال دارای اثرات مفیدی مانند: بهبود دهنده قوی چربی کبد و تنظیم آنزیم ها، رفع خستگی در هنگام برخواستن از خواب، برطرف نمودن تلخی دهان و زردی چشم، تخلیه صفرای انباشته شده و منضج اخلاط محترقه، کاهش علائم پیری و جوان سازی پوست، رفع تیرگی پوست و کاهش چین و چروک، سم زدایی و پاکسازی بدن، کاهش سطح کلسترول و غلظت خون، تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش خطر ابتلا به سرطان، بهبود سیستم گوارش و تناسب اندام و کاهش وزن، افزایش دهنده انرژی بدن، کاهش درد مفاصل و علائم پیری و کمک به سلامت قلب و عروق و سالم ماندن کبد می باشد.
عرقیات گیاهی بنوشید
عرق گیاهی شاهتره، خارشتر و کاسنی از جمله داروهای گیاهی موثر در کنترل و درمان کبد چرب به شمار میآیند. این نوشیدنیهای گیاهی از آنجا که طبعی سرد وتر دارند، موجب کاهش میزان کلسترول خون میشوند و در عین حال به پاکسازی کبد و بدن از سموم و مواد زائد هم کمک میکنند.
هر نوع عرقیجات گیاهی در درمان بعضی از بیماری ها موثرند. به اعتقاد درمانگران، نوشیدن یک تا ۲ لیوان ازیکی از عرقیات شاهتره، کاسنی و خارشتر یا ترکیبی از آنها میتواند تاثیر زیادی در پیشگیری از ابتلا به بیماری های کبد به ویژه کبد چرب و سیروز کبدی داشته باشد و احتمال ابتلا به این بیماریها را به صفر برساند.
سایر گیاهان دارویی برای درمان کبد چرب
- گل بنفشه؛
- شیرین بیان
- آواکادو؛
- عرق شاهتره؛
- خارخاسک؛
- زعفران؛
- ترنجبین؛
- تخم گشنیز؛
- کامبوجا؛
- گل گاوزبان؛
مصرف این گیاهان دارویی کبد را درمان میکند؟
مصرف این گیاهان دارویی به تنهایی نمیتواند کبد چرب را درمان کند! موثرترین و کارآمدترین راهکار درمان کبد چرب بر اساس آخرین تحقیقات، رعایت رژیم غذایی مناسب با همراهی فعالیت بدنی کافی است. تنها ۳ تا ۵ درصد کاهش وزن میتواند تا حد زیادی چربی کبد را از بین ببرد. پس در کنار درمان دارویی و گیاهی، پیروی از یک الگوی غذایی سالم، راهکار کلیدی در درمان این بیماری است.
اگر اضافه وزن دارید، اگر کم تحرک هستید و احتمال ابتلا به کبدچرب را دور نمیبینید به شما پیشنهاد میکنیم از مصرف غذاهایی مانند غذاهای فریز شده و یخ زده، ترشیجات، ماست پرچرب، سس، نمک زیاد، غذاهای فست فود، انواع شیرینیها، پیتزا، انواع سرخ کردنیها مانند سیر داغ، پیاز داغ، چیپس، پفک، غذاهای چرب و نوشابههای گازدارپرهیز کرده و تا میتوانید به جای آنها از میوه های تازه، سبزیجات مختلف به ویژه کاهو، خیار، هویج و غذاهای سالم و طبیعی استفاده کنید. رعایت این رژیم در تمام دورههای سنی به پیشگیری از ابتلا به کبد چرب و دیگر بیماری های کبد کمک میکند (۴).